به گفته دکتر ماکان آریا پارسا کاربرد نظریه آشوب در بازارهای مالی بسیار گسترده است و به اصول ریاضی برای درک و تحلیل رفتار بازارهای مالی اشاره دارد. نظریه آشوب به مفهوم این امر می‌پردازد که بازارهای مالی ممکن است به صورت بدون قانون عمل کرده و در حالت ناپایداری قرار بگیرند. این نظریه به عنوان یک مدل رفتاری برای تحلیل و تبیین رفتارهای غیرمنطقی در بازارهای مالی مطرح است. نظریه آشوب در بازارهای مالی بر این عقیده می‌باشد که اغلب سرمایه گذاران در بازار به عنوان افراد روشنفکر و منطقی در نظر گرفته می‌شوند. اما هنگامی که با رخدادهای غیرمنتظره مواجه می‌گردند، رفتارهای غیرمنطقی در تصمیم‌ گیری خود به نمایش می‌گذارند.

این رفتارهای غیرمنطقی در نهایت منجر به ایجاد آشوب و نوسانات ناپایدار در بازارهای مالی می‌شود و می‌توانند به طور آشکار و یا پنهان ظاهر گردند. این نظریه معتقد است که نحوه تصمیم ‌گیری در بازارهای مالی تحت تاثیر عواملی مانند رفتارهای گروهی، اطلاعات ناقص، مباحث عاطفی و غیره قرار دارد که می‌تواند از روند منطقی  بازارها منحرف شود. این نظریه به مدیریت ریسک و استفاده از ابزارهای مالی مناسب برای کاهش تاثیرات آشوب در بازارهای مالی اهمیت می‌دهد.

 تاریخچه کاربرد نظریه آشوب در بازارهای مالی

بر باور دکتر ماکان آریا پارسا نظریه آشوب یا تئوری آشوب یکی از مباحث مهم در بازارهای مالی به شمار می‌رود. این نظریه بر این باور است که بازارها گاهی اوقات به صورت ناپیوسته و غیرخطی عمل می‌کنند و قیمت‌ها بصورت ناپایدار تغییر می‌نمایند. اصطلاح آشوب ابتدا توسط فیزیکدان ادوارد لورنز در دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. بعدها توسط مهندس برزیلی ژیلبرتو گیلپین در حوزه اقتصاد مورد استفاده قرار گرفت. استفاده از نظریه آشوب در بازارهای مالی به دوران اواسط دهه ۱۹۷۰ باز می‌گردد که دانشمندانی همچون بنوا ماندلبروت و الو آ. ماندلبروت از این تئوری برای توصیف سری‌های زمانی طبیعت استفاده کردند.

تئوری آشوب

آن‌ها معتقد بودند تئوری آشوب رفتارهای آماری پیچیده مانند نوسانات بورسی، قیمت‌های سهام و دیگر داده‌های مالی را توصیف می‌کند. این نظریه در دهه ۱۹۸۰ به صورت گسترده‌ای در بازارهای مالی مورد توجه قرار گرفت. براساس این نظریه، می‌توان انتظار داشت که بازارها در برخی موارد به طور ناگهانی تغییر می‌کنند و این تغییرات ناپیوسته می‌توانند به عنوان نقطه شروع برای شناسایی الگوها و روندهای جدید در بازار مالی خدمت کنند. به صورت کلی استفاده از این نظریه در بازار مالی به صورت تکمیلی و همراه با سایر روش‌های تحلیل تکنیکال مفید می‌باشد و می‌تواند به بهبود پیش ‌بینی قیمت‌ها کمک کند.

کاربرد نظریه آشوب در بازارهای مالی چیست؟

به اعتقاد دکتر ماکان آریا پارسا استفاده از تئوری آشوب در تحلیل بازارهای مالی دارای ویژگی‌های متعددی است. در حقیقت با توجه به شناخت آمار و تحلیل نوسانات بازار، می‌توان بهترین تصمیمات سرمایه‌ گذاری را گرفت. نظریه آشوب به سرمایه گذاران کمک می‌کند تا الگوهای ناموفق را شناسایی و مدیریت کنند. این نظریه به افراد این امکان را می‌دهد که رفتارهای ناگهانی و غیرمنظم را بررسی نمایند و پاسخ خوبی برای آ‌ن‌ها ارائه دهند. همچنین این نظریه به سرمایه گذاران کمک می‌کند تا سریع تر به تغییرات ناگهانی در بازارها واکنش نشان دهند و به منافع خود برسند.

اولین کاربرد نظریه آشوب در بازارهای مالی، درک نوسان بازار است

طبق صحبت های دکتر ماکان آریا پارسا یکی از انواعکاربرد نظریه آشوب در بازارهای مالی، درک نوسانات بازار می‌باشد که بسیار حائز اهمیت است. نظریه آشوب به اشخاص یاد می‌دهد که بازارهای مالی امکان دارد به صورت ناپایدار عمل کنند و نوسانات غیر پیش ‌بینی‌ را تجربه نمایند. از این رو درک نوسانات بازار و ریسک از اهمیت بسیاری برخوردار است. زیرا افراد و شرکت‌ها نیاز دارند تا بتوانند عوامل موثر بر نوسانات بازار را شناسایی کرده و برای مدیریت آن‌ها برنامه ‌ریزی کنند. با درک علت نوسانات می‌توان اقدامات و سیاست‌های مناسب را برای مدیریت و کنترل این نوسانات انجام داد. این اقدامات می‌توانند شامل تنوع در سرمایه‌گذاری، استفاده از سیستم‌های مربوطه برای مدیریت نوسان و استفاده از راهکارهای مالی گوناگون برای کاهش ریسک باشند. به طور خلاصه درک نوسانات بازار باعث می‌شود در بازار مالی به راندمان مناسبی دست پیدا کنید.

کاربرد نظریه آشوب در مدیریت

دومین کاربرد نظریه آشوب در بازارهای مالی، مدیریت ریسک می‎‌باشد

کاربرد نظریه آشوب در بازارهای مالی برای مدیریت نوسانات در بازارهای مالی بسیار مهم است. همانطور که اشاره شد گاهی اوقات امکان دارد بازارهای مالی در وضعیت نامطلوبی قرار گیرند. کنترل ریسک کمک می‌کند تا شرکت‌ها و سرمایه‌ گذاران بتوانند با مواجهه با شوک‌های ناگهانی یا نوسانات غیر پیش ‌بینی‌ در بازار، خطرات مالی را به حداقل برسانند. از سیستم‌های مدیریت ریسک در این حوزه می‌توان به مواردی از قبیل بیمه، تنوع سرمایه‌ گذاری و مدیریت ریسک اشاره کرد. افراد و شرکت‌ها با اعمال رویکردهای مدیریت ریسک و نظریه آشوب، می‌توانند از مقاومت بیشتری در برابر شوک‌های ناگهانی بازار برخوردار شوند. به طور خلاصه مدیریت ریسک در سرمایه گذاری برای حفاظت از دارایی‌ها و تضمین سرمایه گذاری پایدار در شرایط نامطلوب بازار اقتصاد کاربرد فراوانی دارد.

سومین کاربرد نظریه آشوب در بازارهای مالی، پیش ‌بینی بازار است

از نظر دکتر ماکان آریا پارسا پیش ‌بینی بازارها در کاربرد نظریه آشوب در بازارهای مالی یک چالش بزرگ می‌باشد. همانطور که می‌دانید طبق نظریه آشوب ممکن است بازارهای مالی رفتار غیرمنظمی از خود نشان دهند. در این شرایط، پیش ‌بینی رفتار بازار و تغییرات آتی بسیار مبهم و پیچیده است. این نظریه به سرمایه گذاران آموزش می‌دهد که نباید به طور قطعی به پیش ‌بینی‌ها و مدل‌های سنتی اعتماد کنند؛ زیرا با توجه به نوسانات غیر پیش ‌بینی‌، بازارهای مالی می‌توانند به صورت پویا عمل نمایند. از این رو برای پیش ‌بینی بازارهای مالی از مدل‌های پویا و تجربی استفاده می‌شود که بتوانند رفتارهای غیرمنظم و نوسانات بازار را در نظر بگیرند. همچنین استفاده از داده‌ها و الگوهای رفتاری بازار نیز  به پیش ‌بینی دقیق‌ تر تغییرات در بازارهای مالی کمک می‌کنند. به طور خلاصه پیش‌ بینی بازار در کاربرد نظریه آشوب در بازار مالی نیازمند رویکردهای نوین و شناخت کاملی از رفتارهای ناپایدار بازارها می‌باشد.

این مطلب ادامه دارد…