همانطور که می‌دانید قسمت‌های مختلف مغز وظیفه مدیریت و هدایت امور بدنی و ذهنی را بر عهده دارند. به گفته دکتر ماکان آریا پارسا مغز ناحیه‌‍‌ای بسیار حساس و دشوار است و دارای دو نیمکره می‌باشد که هر کدام وظایف مختلفی را بر عهده دارند. نیمکره چپ مغز سرپرست مدیریت، ریاضیات و واکاوی مباحث منطقی است. در حالی که نیمکره راست مغز سرپرست کنترل حساسیت‌های هنری و تشخیص چهره می‌باشد. هر گونه آسیب به نیمکره‌های مغز، اختلالات جدی را در راندمان مغز و بدن به وجود می‌آورد. بنابراین حفظ سلامت و راندمان بهینه نیمکره‌های مغز بسیار حائز اهمیت است و به مراقبت و توجه ویژه احتیاج دارد. در صورت وجود هر گونه علائم یا عوارض پیشنهاد می‌شود به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا اقدامات لازم برای تشخیص و درمان انجام گیرد.

مغز انسان چگونه کار می‌کند؟

همانطور که ذکر شد مغز انسان یکی از حیرت ‌انگیزترین قسمت‌های بدن است که سرپرست مدیریت و هدایت امور بدن می‌باشد. این عضو درون جمجمه قرار دارد و از نیمکره چپ و نیمکره راست به وجود آمده است. هر نیمکره شامل لوب‌هایی همچون لوب فرونتال، لوب پاریتال، لوب اکسیپیتال و لوب تمپورال می‌باشد. در حقیقت وظایف قسمت‌های مختلف مغز همواره به درستی انجام می‌شوند؛ چرا که کنترل فعالیت‌های بدن را بر عهده دارند. مغز دارای میلیاردها یاخته عصبی است که با یکدیگر در تماس هستند و داده‌ها را جابجا می‌کنند. پیوند الکتریکی و شیمیایی بین نورون‌ها باعث انجام وظایف قسمت‌های مختلف مغز از جمله حساسیت، حرکت، حافظه، عزم و اراده و هماهنگی حرکات بدن می‌شود.

وظایف قسمت‌های مختلف مغز

طبق نظر دکتر ماکان آریا پارسا بخش‌های مختلف مغز با همکاری یکدیگر و با استفاده از نماد‌های الکتریکی و شیمیایی مسئولیت‌های مختلف را انجام می‌دهند. در حقیقت وظایف قسمت‌های مختلف مغز از بدو تولد فرد مشخص شده‌اند و هر کدام از بخش‌ها مسئولیت‌های خاص خود را دارند. به عنوان نمونه لوب فرونتال به اراده، برنامه‌ریزی و کنترل حرکات اختیاری بدن ارتباط دارد. در حالی که لوب پاریتال به پردازش حساسیت‌های حسی و فضای بینایی مربوط است. با توجه به پیچیدگی و میزان فراوان نورون‌ها و پیوند بین آن‌ها هنوز هم بسیاری از عملکردهای مغز و رازهای آن برای اندیشمندان چالش بزرگ است. به طور کلی مغز به عنوان یک سوپر کامپیوتر طبیعی عمل می‌کند که توانایی پردازش داده‌های بزرگ و همچنین مدیریت امور بدن را دارد.

سیستم عصبی مهم ترین آناتومی مغز انسان

طبق صحبت های دکتر ماکان آریا پارسا سیستم عصبی مغز یکی از حیاتی ‌ترین قسمت‌های مختلف مغز است که مسئول انتقال داده‌ها و مدیریت راندمان گوناگون بدن می‌باشد. این سیستم از بخش‌های اصلی سیستم عصبی مرکزی و سیستم عصبی حرکتی ایجاد می‌گردد. مغز به عنوان کانون مدیریت و حکمرانی بدن عمل می‌کند و تمام راندمان‌های حسی، حرکتی، شناختی و همچنین نظارت عملکرد داخلی بدن را انجام می‌دهد. هر گونه آسیب به سیستم عصبی مغز می‌تواند منجر به اختلالات جدی در عملکرد بدن شود. بنابراین حفظ و مراقبت از این سیستم بسیار حائز اهمیت است.

لوب پیشانی

در حقیقت لوب پیشانی یکی از قسمت‌های مختلف مغز به شمار می‌رود که وظیفه‌ مهمی در مدیریت حرکت، عزم و اراده، حافظه، شناخت و همچنین احساسات دارد. این بخش از مغز در قسمت جلویی سر واقع شده است و به دو نیمکره مغز متصل می‌باشد. قسمت پیشانی مغز وظیفه نظارت بر حرکات اختیاری را دارد. به عبارت دیگر حرکاتی که توسط اراده فرد انجام می‌شوند را نظارت و مراقبت می‌کند.

آناتومی مغز انسان

همچنین این قسمت از مغز در فرآیندهای عزم و اراده، برنامه ‌ریزی و حل مسائل نقش مهمی دارد. در حقیقت بخش فرونتال در مدیریت حواس و احساسات نیز نقش حیاتی ایفا می‌کند. بی نظمی در لوب پیشانی مغز می‌تواند در مدیریت حرکات اختیاری، عزم و اراده، شناخت و همچنین احساسات مشکلات جدی ایجاد نماید. برای این منظور حفظ سلامت این بخش از مغز و تقویت عملکرد آن از اهمیت بالایی برخوردار است. استفاده از تمرینات ذهنی، تغذیه مناسب و استراحت کافی می‌توانند در بهبود راندمان لوب پیشانی مغز تاثیرگذار باشند.

سلول گلیا

بر باور دکتر ماکان آریا پارسا یکی دیگر از قسمت‌های مختلف مغز سلول گلیا می‌باشد. گلیا یک سلول دفاعی در مغز و نخاع به شمار می‌رود که وظیفه آن پشتیبانی از سلول‌های عصبی و تغذیه آن‌ها است. این سلول‌ها در بخش‌های مختلف مغز و نخاع قرار دارند و به عنوان یک شبکه پشتیبانی برای سلول‌های عصبی عمل می‌کنند. سلول گلیا مغز مسئول تعمیر و اصلاح بافت‌های مغز و نخاع است. این سلول‌ها با ترشح مواد تغذیه‌ای مانند گلوکز، اسید آمینه و لاکتات به سلول‌های عصبی کمک می‌کنند تا به درستی کار نمایند. همچنین سلول گلیا در حفظ اعتدال شیمیایی مغز و نخاع تاثیر بسیاری دارد و با جذب اکسیژن و از بین بردن دی اکسید کربن از این تعادل محافظت می‌کند. در کل سلول گلیا مغز نقش بسیار کاربردی در حفظ سلامت و عملکرد صحیح مغز و نخاع دارد. در نهایت هر نوع مشکل در راندمان آن باعث ایجاد بسیاری از عارضه‌های مغزی و نخاعی می‌شود.

جمجمه

یکی دیگر از قسمت‌های مختلف مغز جمجمه است. در حقیقت جمجمه  یک ساختار استخوانی می‌باشد که مغز را درون خود جای داده است. به اعتقاد دکتر ماکان آریا پارسا این ساختار دارای استخوان‌های سخت و محکم می‌باشد. در حقیقت جمجمه نقش مهمی در حفاظت از مغز در برابر آسیب‌ها دارد. همچنین این ساختار یک عنصر مقاوم برای عضلات صورت و گردن نیز محسوب می‌شود. به صورت کلی جمجمه نقش بسیار مهمی در بهبود و راندمان صحیح مغز انسان دارد و هر گونه آسیب می‌تواند موجب به وجود آمدن مشکلات جدی و عواقب وخیم شود. بنابراین مراقبت از سلامت جمجمه و پیشگیری از آسیب‌ها حائز اهمیت است.

مغز انسان چگونه کار می‌کند

مخچه

مخچه یا هیپوتالاموس یکی دیگر از آناتومی مغزبه شمار می‌رود که سرپرستی موارد مختلفی همچون کنترل دما، احساس گرسنگی و سیری، هماهنگ کردن خواب و بیداری، نظم دهی بر هورمون‌ها و فشار خون و کنترل برخی از حرکات ارادی را بر عهده دارد. این قسمت از مغز به بدون هیچ گونه محدودیت و واسطه با غده هیپوفیز ارتباط برقرار می‌کند و تاثیر زیادی بر ترشح هورمون‌های مختلف از غده هیپوفیز دارد. اختلالات در این بخش از مغز می‌توانند مشکلات جدی را در تنظیم دما، خواب، سیری، فشار خون و هورمون‌ها به وجود آورند. برای حفظ سلامت هیپوتالاموس تغذیه مناسب، فعالیت فیزیکی و افزایش آرامش مفید و کاربردی می‌باشد.

این مطلب ادامه دارد…