از نظر ماکان آریا پارسا اخلاق در محیط کار یکی از عوامل اصلی موفقیت سازمان‌ها یا کسب و کارها است. رعایت اصول اخلاقی در محیط کار علاوه بر اینکه باعث افزایش رضایت کارکنان می‌شود به ایجاد فضای سالم و حرفه‌ای کمک می‌کند. بسیاری از سازمان‌های بزرگ امروزه به این نتیجه رسیده‌اند که داشتن استانداردهای اخلاقی و رعایت ارزش‌های انسانی تاثیر ویژه‌ای روی بهره‌وری و عملکرد کارکنان دارد. در ادامه می‌خواهیم به این موضوع بپردازیم که اخلاق در کار چقدر اهمیت دارد و تاثیر آن بر بهره‌وری کارکنان و بهبود فرهنگ سازمانی چقدر است.

اهمیت اخلاق در کار

ماکان آریا پارسا بر این باور است خلاق در کار به مجموعه‌ای از رفتارها، اصول و ارزش‌هایی گفته می‌شود که مدیران و کارکنان باید در تعامل با یکدیگر آنها را رعایت نمایند. از جمله اصول اخلاقی مهم می‌توانیم به صداقت، احترام، تعهد، انصاف و مسئولیت‌پذیری اشاره کنیم. رعایت این اصول شاید در ظاهر ساده کمک می‌کند تا محیط کار سالم‌تر شود، همکاری‌ها افزایش یابند و تعارضات سازمانی کمتر شود.

اخلاق در محیط کار روی بهره‌وری سازمانی چه تاثیری دارد؟

رعایت اخلاق در محیط کار اثرات گوناگونی روی بهره‌وری سازمانی می‌گذارد. با رعایت اخلاق حرفه ای در محیط کار می‌توانیم انتظار این نتایج را در سازمان داشته باشیم:

  • افزایش انگیزه: کارکنانی که در محیطی اخلاق مدار کار کنند، احساس امنیت بیشتری دارند و انگیزه آنها برای انجام وظایف روز به روز افزایش پیدا می‌کند. هرچه کارکنان یک سازمان با انگیزه‌تر باشند، احتمال موفقیت آن سازمان و رسیدن به اهداف بیشتر خواهد شد.
  • کاهش تعارضات سازمانی: یکی دیگر از فواید رعایت اخلاق در هر سازمانی کاهش سوء تفاهم‌ها و درگیری‌های بین کارکنان است. وقتی اخلاق حرفه‌ای وجود نداشته باشد، هر کدام از افراد حاضر در سازمان ساز خود را کوک می‌کند و طبیعتاً نباید انتظار محیطی امن و به دور از حاشیه داشته باشیم.
  • تقویت فرهنگ: هرچه فرهنگ سازمانی بین مدیران و کارکنان تقویت پیدا کند، محیط کار پویا و مثبت‌تر خواهد شد. فقط در محیط‌های پویا و پر انرژی می‌توانیم انتظار نتایج عالی داشته باشیم. به همین دلیل ایجاد فرهنگ مثبت و اخلاق مدار در هر سازمانی ضروری است.
اخلاق حرفه ای در محیط کار

مهمترین اصول اخلاقی در محیط کار

ماکان آریا پارسا می گوید اخلاق در کار فقط در یک اصل خلاصه نمی‌شود. اصول اخلاقی متعددی هستند که باید آنها را بشناسیم و به عنوان یک نیروی کار به آنها متعهد باشیم. رعایت اصول اخلاقی در محیط کار کمک می‌کند تا احترام بین تمام اعضای سازمان حفظ شود و در یک محیط کاملاً حرفه‌ای و دوستانه اهداف سازمان محقق شوند. برای اینکه فرهنگ بهتری در سازمان خودمان ایجاد کنیم باید اصول اخلاقی را دقیق‌تر بشناسیم.

صداقت و شفافیت 

اخلاق در کار بدون صداقت و شفافیت معنا ندارد. در این بخش هم مدیران و هم کارکنان باید به هر دو اصل صداقت و شفافیت پایبند باشند. وقتی این دو اصل اخلاقی در سازمان فراموش شوند، سنگ روی سنگ بند نخواهد شد. در چنین شرایطی کارکنان نمی‌توانند به وعده‌های مدیران خوشبین باشند و مدیران هم نمی‌توانند انتظار کار شفاف و صادقانه از کارکنان داشته باشند. پس اگر می‌خواهید زیربنای فرهنگی کسب و کارتان را محکم کنید روی این دو اصل حساسیت زیادی داشته باشید.

احترام به همکاران و مشتریان

ماکان آریا پارسا معتقد است دو اصل اخلاقی دیگری که در محیط کار حتماً باید رعایت شوند، احترام به همکاران و مشتریان هستند. رعایت احترام در محیط کار از اهمیت فوق العاده زیادی برخوردار است. شاید بگویید اهمیت این اصل در اخلاق کاری چیست و چگونه می‌توانیم آن را رعایت کنیم. رعایت این اصل اخلاقی چندان پیچیده نیست و اگر شما رفتارهای مناسبی با دیگران داشته باشید، به نظرات آنها فعالانه گوش دهید و حقوق همکاران خودتان را رعایت کنید همه چیز درست می‌شود. در چنین محیطی هیچکس از کار کردن خسته نمی‌شود و همه در کنار هم برای هدف اصلی شرکت تلاش می‌کنند.

رعایت اصول اخلاقی در محیط کار

رعایت عدالت و انصاف

دیگر اصل اخلاق در محیط کار، رعایت عدالت و انصاف است. این اصل اخلاقی بیشتر مربوط به مدیران سازمان می‌شود. تصمیمگیری‌های مدیران سازمان باید بر پایه انصاف و عدالت باشد وگرنه کارکنان هیچ وقت به آنها اعتماد نمی‌کنند و رابطه بین مدیر و کارمند مثل رابطه دو دشمن می‌شود. در چنین فضایی هر شخصی فقط دنبال منافع خود خواهد بود و نهایتاً هم سازمان و هم کارمند ضرر زیادی خواهند داد. کارمند، فرصت طلایی برای کسب تجربه و بالا بردن مهارت را از دست می‌دهد و سازمان هم با یک نیروی بی‌انگیزه که صرفاً دنبال دریافت حقوق است مواجه می‌شود.

تعهد

نمی‌توانیم در مورد اخلاق در کار صحبت کنیم و تعهد و مسئولیت پذیری را فراموش نماییم. اخلاق حرفه ای در محیط کار یعنی تعهد داشتن نسبت به وظایفی که بر عهده ما گذاشته شده است. ما باید نسبت به وظایف خودمان مسئولیت پذیر باشیم و آنها را به بهترین شکل ممکن انجام دهیم. کوتاهی در انجام وظایف بزرگترین خطای اخلاقی است که می‌توانیم در سازمان مرتکب شویم.

حفظ حریم خصوصی

یکی از اصول اخلاق در محیط کار رعایت حریم خصوصی همکاران است. در عین دوستی و صمیمیت باید خیلی خوب این را درک کنیم که هر کدام از همکاران ما حریم شخصی خود را دارند و ما اجازه ورود به آن را نداریم. ورود بدون اجازه به حریم خصوصی همکارانمان اعتماد در محیط کار را کاهش می‌دهد و سبب بروز مشکلات و حواشی زیادی خواهد شد. بهتر است برای هر کاری حد و مرز بشناسیم و ضمن حفظ رابطه دوستانه با همکاران احترام آنها را حفظ نماییم.

اخلاق کاری چیست

اخلاق در محیط کار چگونه تقویت می‌شود؟

یکی از دغدغه‌های مهم مدیران هر کسب و کاری، تقویت اخلاق در محیط کار است. برای تقویت اخلاق در کار استراتژی‌های گوناگونی وجود دارند که مدیران می‌توانند از آنها کمک بگیرند. با کمک این استراتژی‌ها رعایت اصول اخلاقی در محیط کار به شکل چشمگیری افزایش پیدا خواهد کرد و مدیران و کارکنان از فعالیت در یک محیط اخلاق مدار لذت خواهند برد. چند نمونه از این استراتژی‌ها را با هم بررسی می‌کنیم.

فرهنگ سازمانی مبتنی بر اخلاق

بهترین استراتژی که مدیران برای تقویت اخلاق در محیط کار می‌توانند روی آن متمرکز شوند ایجاد فرهنگ سازمانی مبتنی بر اخلاق است. مدیران با تدوین قوانین اخلاقی و آموزش اصول رفتاری، کارکنان را به رعایت اخلاقیات تشویق خواهند کرد.

آموزش

نباید این تصور را داشته باشیم که اخلاق در محیط کار نیازی به آموزش ندارد. برای داشتن اخلاق حرفه ای در محیط کار آموزش ضروری است و حتماً مدیران باید برای برگزاری دوره‌های آموزشی مرتبط با اخلاق حرفه‌ای برنامه‌ریزی داشته باشند. در این دوره‌ها روی مواردی مثل نحوه برخورد با همکاران، مدیریت تعارض و تصمیم‌گیری اخلاقی بحث می‌شود.

این مطلب ادامه دارد …