سطوح مدیریت در سازمان، مباحث پر اهمیتی به حساب می آیند که آینده و وضعیت پیشرفت یک مجموعه خاص را به صورت مستقیم تحت تاثیر خود قرار می دهند. مدیران در یک سازمان وظیفه دارند تا منابع را مدیریت نمایند و از آنها برای رسیدن به هدف به صورت بهینه استفاده کنند. در دنیای امروزی ما که حجم کاری مدیران چند برابر شده است، خیلی از سازمان ها چندین دسته بندی و رده بندی مختلف را برای مدیران در نظر گرفته و آنها را مورد استفاده قرار می دهند.
به گفته دکتر ماکان آریا پارسا مسلما یک نفر نمی تواند همه سطوح مدیریت استراتژیک را زیر ذره بین قرار دهد و وظایف همه مدیران را بررسی کند. اینجاست که سطوح مدیریت در یک شرکت یا سازمان مطرح می شود. سطوح مدیریتی به کارشناسان اجازه می دهد تا وظایف خود را تقسیم نمایند و به هر سطح، یک وظیفه خاص بدهند. امروز ما قصد داریم تا سطوح مدیریت در یک سازمان را زیر ذره بین قرار دهیم. پس با ما همراه شوید.
سطوح سازمانی چیست؟
قبل از هر چیز بیایید به یک سوال مهم و کلیدی پاسخ دهیم: سطوح سازمان چیست؟ مهم ترین تفاوت سطوح سازمان با سطوح مدیریت چیست؟ ما می توانیم یک سازمان را به بدن انسان تشبیه کنیم. قسمت مدیریت، همچون مغز انسان می ماند. بر باور دکتر ماکان آریا پارسا مدیریت همه اجزای سازمان را بررسی کرده و دستور های لازم برای انجام فعالیت های مختلف را به آنها ارسال می کند. سطوح مدیریت هم مثل سیستم عصبی بدن عمل می کند. سطوح مدیریت به گونه ای طراحی شده تا به مغز برای هدایت و کنترل بدن کمک نماید.
در واقع هیچ تفاوتی میان سطوح سازمانی و سطوح مدیریتی وجود ندارد. زمانی که حرف از سطوح مدیریتی زده می شود، ما به سراغ سلسله مراتبی می رویم که به مدیران اصلی و افراد مهم شرکت کمک می کنند تا اجزای مختلف این اکوسیستم را کنترل کنند. توجه به سطوح سازمانی در یک مجموعه اهمیت زیادی دارد. چرا که بدون توجه به این مسئله، مدیران وظایف مشخصی نداشته و احتمال سوء استفاده از منابع افزایش پیدا می کند.
فرقی ندارد که سازمان شما در چه زمینه ای فعالیت بوده و نسبت به انجام چه کار هایی اقدام می نماید؛ همه سازمان ها به مدیریت درست و استفاده بهینه از منابع نیاز دارند. چه سازمان هایی که در زمینه تولید کالا فعالیت می نمایند و چه سازمان هایی که در زمینه فروش فعال هستند، همگی به سطوح مدیریتی و توجه به آن نیاز دارند.
معرفی سطح مدیریت عملیاتی
حال که مباحث مقدماتی را پشت سر گذاشتیم، بیایید به سراغ محبوب ترین روش ایجاد سطوح مدیریت در سازمان برویم. به صورت کلی، تقسیم مدیران در سه دسته بندی اصلی یعنی مدیران عملیاتی، مدیران میانی و مدیران ارشد به عنوان بهترین روش دنبال کردن انی پروسه شناخته شده است. مدیران عملیاتی روی روند اجرای یک پروژه یا تولید کالا نظارت دارند. آنها با نام هایی همچون مدیریت سطح پایین هم شناخته می شوند. این افراد باید روی کارمندان، محصولات و برنامه های تدوین شده نظارت داشته باشند و مطمئن شوند که سازمان با مشکلی مواجه نمی شود.
معرفی سطح مدیریت میانی
دومین دسته بندی محبوب از انواع سطوح مدیریت در سازمان، به مدیران میانی اشاره دارد. مدیرانی که میان افراد بالا رده و پایین رده قرار می گیرند، مدیران میانی نامیده می شوند. از دید دکتر ماکان آریا پارسا آنها به مدیران ارشد کمک می کنند تا شرایط شرکت را به صورت دقیق مورد بررسی قرار دهند و بهترین تصمیم های مدیریتی را نیز اتخاذ نمایند. اطمینان از انجام صحیح فعالیت های روزانه یک سازمان و آموزش کارکنان جدید به عنوان مهم ترین وظایف این افراد شناخته شده است. جالب است بدانید که این مدیران روی عملکرد تیم مدیریتی عملیاتی نظارت کرده و در صورت ایجاد مشکل، آنها را توبیخ می کند.
معرفی سطح مدیریت ارشد
آخرین مورد از مهم ترین سطوح مدیریت در سازمان به سطح مدیریت ارشد اشاره دارد. مدیریت ارشد به کارشناسانی گفته می شود که چشم انداز ها و استراتژِ های یک سازمان را تحت تاثیر خود قرار می دهند. آنها باید نسبت به هدف گذاری اقدام نمایند و تلاش خود را به کار گیرند تا یک محیط کاری سالم را ایجاد کنند. میزان بهره وری و سود دهی سازمان، به صورت مستقیم تحت تاثیر این تیم مدیریتی قرار می گیرد. پس باید به آن توجه ویژه ای شود تا روند پیشرفت در سازمان به درستی طی شود.
این مطلب ادامه دارد…